Valuation of the work and rest systems. Case study: varadero (Cuba)

Valoración de los regímenes de trabajo y descanso. Caso de estudio: Varadero (Cuba)

Main Article Content

Grether Lucía Real Pérez
Nadima Hassan Marrero
Mercedes Dania Regueira Lezcano
Argelio Antonio Hidalgo Avila

Abstract

The study of Work and Rest Regimes (wrr) are a necessary factor to achieve high levels of productivity and work well-being. The objective of this research was to assess the rtd of workers in a hotel company in the tourist pole of Varadero. The research method was scientific induction, analytical and synthetic. The study considered the jobs: reception, floor maids and waiters. The research tools used were: the assessment survey of the elements of rest, the Yoshitake test, the individual photograph, estimation of the Rest Time according to the International Labor Organization (ilo). The analysis of the data, following the statistical tools, allowed the calculation of the total rest time: 45, 40 and 30 minutes for waitresses, waiters and reception respectively. A qualitative and quantitative analysis of the negative effects for the workers allowed the proposal of the adjustments for the distribution in the working day to the work groups studied in the hotel company.

Keywords:

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

References (SEE)

Ardila, C. P. y Rodríguez, R. M. (2013). Riesgo ergonómico en empresas artesanales del sector de la manufactura, Santander. Colombia. Medicina y Seguridad del Trabajo, 59(230), 102-111. doi : 10.4321/S0465-546X2013000100007

Barrientos-Gutiérrez, T., Martínez-Alcántara, S. y Méndez-Ramírez, I. (2004). Validez de constructo, confiabilidad y punto de corte de la Prueba de Síntomas Subjetivos de Fatiga en trabajadores mexicanos. Revista de Salud Pública de México, 46(6), 516-523. Recuperado de http://www.scielo.org.mx/pdf/spm/v46n6/22564.pdf

Basnuevo Choong, Y. y Hernández Mora, D. R. (2010). Diseño e implementación de un programa de intervención ergonómica en las camareras de piso del hotel Sandals Royal Hicacos & Spa (Tesis de grado). Universidad de Matanzas, Cuba.

Fontana, R. y Lautert, L. (2013). La situación de trabajo en enfermería y los riesgos ocupacionales desde la perspectiva de la ergología. Revista Latino- Americana Enfermagem, 21(6),1.306-1.313. doi : 10.1590/0104-1169.3105.2368

Ormaza-Murillo, M. P., Félix-López, M., Real-Pérez, G. L. y Parra-Ferié, C. (2015). Procedimiento para el diagnóstico de la organización del trabajo en la carrera agroindustrias. Ingeniería Industrial, 36(2), 126-137. Recuperado de http://scielo.sld.cu/pdf/rii/v36n2/rii03215.pdf

Real-Pérez, G. L. y García-Dihigo, J. A. (febrero de 2011). La ergonomía. Surgimiento y evolución en Cuba. Recuperado de http://www.monografias.com/trabajos83/ergonomia-cuba-surgimientoy-evolucion/ergonomia-cuba-surgimiento-yevolucion.shtml

Real-Pérez, G. L., García-Dihigo, J. A. y Regueira- Lezcano, M. D. (2012). El desafío de humanizar el trabajo: aplicación de la ergonomía en la mejora de los puestos de trabajo. España: Editorial Académica Española.

Real-Pérez, G. L., García-Dihigo, J. A., Piloto- Fleitas, N. y Regueira-Lezcano, M. D. (2011). Diagnóstico ergonómico en las camareras de piso del sector hotelero. Caso Varadero, Cuba. Ingeniería Industrial, 32(3), 171-178. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360433577002

Rodríguez, M. (2008). El rendimiento y la curva de trabajo. La Habana: Letras Cubanas.

Rodríguez, T. y Moquete, F. (2015). Evaluación de la productividad con jornada de 4-10 en proyectos de construcción en Santo Domingo, República Dominicana. Ciencia y Sociedad, 40(1), 171-189. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87038991008

Tovalin, H., Rodríguez, M. y Ortega, M. (2005). Rotación de turnos, fatiga y trastornos del sueño en un grupo de trabajadores industriales. Revista Cubana de Salud y Trabajo, 6(1), 27-31. Recuperado de http://bvs.sld.cu/revistas/rst/vol6_1_05/rst05105.pdf

Yoshitake, H. (1978). Three characteristic patterns of subjective fatigue symptoms. Ergonomics, 21(3), 231-233. doi: 10.1080/00140137808931718

Citado por